Klimmers voor het klimaat

De ene vakantie is de andere niet. Met drie vrienden trok ik een week door Noord-Italië met enkel koersfiets en bagage. Bergpassen zoals de Stelvio en de Gavia werden overwonnen. We klimmen voor het klimaat. Reizen zonder vliegtuig of wagen en een minimum aan bagage, zo beperken we onze ecologische voetafdruk. Als ‘Squadra Parcheggio’ vragen we zo extra aandacht voor het klimaat.

Minimalistisch, ecologisch reizen en toch genieten – met een klein beetje afzien –  het kan. We hebben ons wel voorbereid op de beklimmingen, met enkele lange fietstochten, maar het zit voornamelijk tussen de oren. Je hoeft ook niet gepakt en gezakt te zijn voor een leuke vakantie. Comfort boet je nauwelijks in en je hebt geen ellendige vakantiefiles. Bovenal heb je fantastische panorama’s en ben je een unieke ervaring rijker.

Mindset bedrijven en overheid wijzigt

De ‘mindset’ voor het klimaat wijzigt stilaan. We zien dat er veel meer aandacht gaat naar gespecialiseerde profielen om hernieuwbare energie in bedrijven te introduceren en zelfs verder te laten ontwikkelen.

En ook de overheid doet meer inspanningen. Op lokaal niveau staan dit jaar de meerjarenplanningen op het programma. Los van partijpolitiek, voel je dat de gemeenten meer aandacht voor klimaat hebben. Eén daarvan is mobiliteit. Het is een utopie te denken dat de auto op korte termijn uit het straatbeeld zal verdwijnen. Groene wagens zijn naast beter openbaar vervoer de toekomst, maar intussen zijn flankerende acties nodig. Voor Wemmel wordt bijvoorbeeld gedacht aan een project voor auto-en fietsdelen, laadpunten, fietspaden –en stallingen die voor een betere aansluiting met het openbaar vervoer zorgen. Samenwerking met het Vlaams en Brussels Gewest zal hierbij belangrijk zijn.

Wemmel wil de komende legislatuur verder inzetten op het klimaatbeleid. Op de komende gemeenteraad van 12 september staat de deelname aan het nieuwe klimaatengagement van Vlaams-Brabant geagendeerd. Het leidt geen twijfel dat dit ook in het meerjarenplan aan bod zal komen.

Joris Leemans (JLE Solutions), Tanguy Verbeke (Graphene International) en Thomas Verhaeren (Greenfish) zijn actief in consulting rond hernieuwbare energie HR-profielen.