Leg fietssnelweg aan op drukke Brusselsesteenweg

Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vond de allereerste FietsTelweek plaats. Met fietstelpunten, een gratis app bracht Fietsberaad Vlaanderen, een kenniscentrum voor fietsbeleid, de fietsgewoontes en de favoriete routes van de Vlaming in kaart. De algemene resultaten werden voorgesteld in december 2015, nu wordt op een studiedag in maart ingezoomd op de lokale metingen en het verdere gebruik.

Op mijn vraag nam ook Wemmel deel aan de eerste fietstelweek. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatste een fietsteller in beide richtingen op de Windberg, aan de grens met Merchtem.

Opvallend veel fietsverkeer

In de week van 16 tot 22 september reden er gemiddeld 154 fietsers per dag op dat traject, met een piek op de autoloze zondag van 357 fietsers. Dat is een mooie score in vergelijking met andere tellocaties zoals Gooik (93 per dag thv kruispunt Ninoofstesteenweg-Edingsesteenweg) en Sint-Pieters-Leeuw (79 thv rotonde Bergensesteenweg –Alsembergsesteenweg). Daarnaast werd via de Fietstelapp duidelijk dat er meer fietsers via de Steenweg op Merchtem Wemmel binnen en buiten rijden dan via de Windberg.

FietsGen 2020

Meten is weten, de fietstelactie geeft aan dat er in Wemmel een groot potentieel is. Bovendien is het traject Wemmel-Brussel-Hoeilaart één van de 15 mogelijke fietssnelwegentracés in de Rand. De provincie wil tegen 2020 een fietssnelwegennetwerk in en rond Brussel, het zogenaamde FietsGEN. Subsidies kunnen oplopen van 40% voor het ontwerp tot 100 % voor aanleg. Als de investeringen overal volgen, kan fietsen eindelijk een volwaardig alternatief worden voor dagelijkse verplaatsingen.

Fietsberaad houdt 17 maart 2016 in Hasselt een workshop  om o.a. het gebruik van het open dataplatform te bespreken, zodat lokale besturen verder werk kunnen maken van een sterk fietsbeleid in de praktijk.

Zie ook het Nieuwsblad van 17 februari 2016.