Wemmelse Week van de Mobiliteit

Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september zijn er in heel Vlaanderen tal van campagnes voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Wemmel doet volop mee! Een overzicht:

  • Fietstelpunt op de Windberg

Samen met de Week van de Mobiliteit vindt voor het eerst de FietsTelweek plaats. Nog nooit werd het fietsgebruik grondig in kaart gebracht. Daar brengt Fietsberaad Vlaanderen, een kenniscentrum voor fietsbeleid, in samenwerking met de provincies verandering in. Vlaams-Brabant zocht geschikte locaties als meetpunt. Op mijn vraag kandideerde het Wemmelse bestuur. Met positief resultaat!

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatste een fietsteller op de Windberg, aan de grens met Merchtem. Dat is één van de 15 potentiële fietssnelwegentracés in de Rand. Meten is weten, de provincie wil namelijk tegen 2020 een fietssnelwegennetwerk in en rond Brussel, het zogenaamde FietsGEN. Subsidies voor het fietssnelwegtracé Wemmel-Brussel-Hoeilaart kunnen oplopen van 40% voor het ontwerp tot 100 % voor aanleg. Als de investeringen overal volgen, kan fietsen een volwaardig alternatief worden voor de dagelijkse pendeltocht van en naar de hoofdstad. Met deze fietstelactie steken we een tandje bij en helpen we mee aan een beter fietsnetwerk voor Wemmel, Merchtem en de ganse regio. Spring dus op je fiets en doe mee! De fietsteller zal ongeveer drie weken blijven liggen tot circa 30 september.

  • Car Free Day voor Wemmels gemeentepersoneel en raadsleden

Op donderdag 17 september nam het Wemmelse gemeentebestuur deel aan de Car Free Day. Op Car Free Day wordt iedereen aangemoedigd om te kiezen voor duurzame mobiliteit. Wie met de fiets, bus of trein naar het werk kwam, kreeg een lekkere, fruitige alcoholvrije cocktail. Met deze ludieke actie wil de gemeente meer duurzaam woon-werkverkeer stimuleren. Zowel bij de gemeentelijke administratie als ’s avonds bij de gemeenteraadszitting kende de actie veel bijval.

  • Strapdag bij Wemmelse scholen

Jaarlijks doen meer dan 1000 scholen mee aan de strapdag tijdens de Week van de Mobiliteit. Onder andere de Gemeentelijke basisschool en Mater Dei schreven zich in. Bedoeling van de Strapdag is om de dagelijkse verplaatsing naar de school te voet of met de fiets te doen. Niet alleen is dit goed voor het milieu en de mobiliteit, maar het is bovendien goed voor de gezondheid van je kind(eren). Met tal van educatieve activiteiten en spellen leren de kinderen bij rond verkeersveiligheid en andere mobiliteitsthema’s.